OD A DO Z

Steki, wołowina, burgery, Kraków Rynek

Przewodnik po stekach

Chateaubriand Kraków Rynek

Chateaubriand

kawałek wykrawany ze środka polędwicy wołowej

Chateaubriand jest wykrawany z grubego, podzielonego na dwie części końca polędwicy wołowej. Nie zawiera tłuszczu, ścięgien, ani błon.

Filet Mignon Kraków Rynek

Filet Mignon

wykrawany z najlepszej części polędwicy wołowej

Jest wyjątkowo delikatny, a jego waga wynosi 200 lub 300 g.

New York Strip Kraków Rynek

New York Strip

Ten kawałek o grubości do 2,5 centymetra nadaje się idealnie na grill i nazywany jest także Club Steak. Wycina się go ze środkowej części grzbietu krowy. Mięso mięśniowe otoczone jest warstwą tłuszczu i może zawierać kości żebrowe.

Rib Eye Kraków Rynek

Rib Eye

Rib Eye jest kawałkiem z przedniej części grzbietu. Idealnie nadaje się do krótkiego smażenia. W jego środku znajduje się włókno mięśniowe, które wyglądem przypomina oko. Rib Eye jest wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku, dzięki drobnej strukturze tłuszczu.

Stopnie wysmażenia mięs

Blue bardzo krwisty Kraków Rynek

Blue (bardzo krwisty)

Wysmażony przez bardzo krótki czas: 1-2 minuty. W 100% mięso czerwone w środku. Temp. wew.: 38st. C. Stek powinien być gąbczasty w dotyku.

Rare krwisty Kraków Rynek

Rare (krwisty)

Stek słabo wysmażony. Średni czas 2-3 minuty. W 75% czerwony w środku. Temp. wew.: 42-46st. C. Jest miękki w dotyku.

Medium rare średnio krwisty Kraków Rynek

Medium Rare (średnio krwisty)

Stek słabo wysmażony. Czas 3-4 minuty. W 50% pozostaje czerwony w środku. Temp. wew.: 48-54st. C. Jest miękki w dotyku.

 Medium średnio wysmażony Kraków Rynek

Medium (średnio wysmażony)

Czas wysmażania 4-6 minuty. W środku mięso powinno być w 25% czerwone. Temp. wew.: 56-62st. C. Stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość.

Medium well dobrze wysmażony Kraków Rynek

Medium well (dobrze wysmażony)

Stek wysmażany przez około 8 minut. Kolor mięsa staje się bardziej brunatny. Temp. wew.: 64-68st. C. Po dotknięciu jest twardy, ale elastyczny.

Well done mocno wysmażony Kraków Rynek

Well done (mocno wysmażony)

Bardzo dobrze wysmażony stek. 100% mięsa w brunatnym lub szarawym kolorze. Temp. wew. powyżej 75st. C. W dotyku twardy i nieelastyczny.

© Rzeźnik 2018. | Ciasteczka i RODO| Projekt i wykonanie strony: Leo Design Sławomir Wielgos.